茶言观舍

中国,泉州

 

完工日期:2019年02月

项目面积:8,900㎡

 

茶言观舍,位于泉州市清源山景区西南面海拔250-300米之间,这里山泉清澈、林木繁茂,素有“天然氧吧”之称。本项目由始建于上世纪80年代的老茶厂改建而成,是合设计工作室负责该项目的整体规划、建筑、景观及室内设计。在建筑形态的设计上我们巧妙地将其与清源山地势及周边生态茶田有机融合,弱化了建筑体量对山体和环境的影响,连续起伏的坡屋面与环境呼应对话。茶室、客房的空间呈现,我们将人为因素降低到最小,把更亲近自然的设计元素植入进来。18间客房均配有独立通道及私属露台,客房开窗朝向山下景观。室内风格以留白结合禅意调性为主,透过全尺寸的玻璃窗,让山下美景留在视野内,即便在室内也能将美景尽收眼底。建筑连续起伏的坡屋顶与清源山相呼应,我们设计了风雨廊巧妙的将新老建筑融合又合理规划了客人从公区到客房的动线。材料就地取材,白墙,灰瓦、石块、木板、绿植等。日式枯山水仿佛在静静地讲述着这里的茶人故事,让人忘却时间、空间,只身山林,流连忘返。

 

 

Tea-Talks House is located between 250-300m above the sea level, south-west to the state 5A scenic resort, Qingyuan Mountain, which is renowned as "An natural oxygen bar" with its forests and fountains. This project is renovated from an old tea factory founded in 80s last century. Atelier RIGHT HUB is the contracted party to be responsible for the entire design scheme, including overall planning, architecture, exterior and interior design. The tea fields are organically merged into the Qingyuan Mountain shape, as they were growing harmoniously together. This minimizes the influence of the tea house architecture to the natural mountain, as an outsider, instead, the waving roofs reflect to the sloping mountain pleasantly. Meanwhile, the tea rooms and guest rooms are designed with ideal space, the artificial factors are minimized while the feel of “close to nature” is fully taken into account, as if you are living in the nature. All 18 suites are designed with private passage and balcony, with windows facing the mountain valley. Room-design features ZEN style with its undecorated empty space. Looking through the full-size glass window, the breath-taking mountain views are displayed without any conservation. It's needless to step out of the room to enjoy the wonderful mountain landscape.

 

Concerning the outlook of the complex, the waving roofs are designed to naturally reflect to Qingyuan Mountain. In order to achieve a reasonable motion line from their private rooms to the public areas, the courtyard peristyle is designed to connect up the old and new buildings. Materials, such as white walls, grey tiles, rocks and stones, wooden panels etc., are locally produced. All elements are utilized to deliver to you a Japanese rock garden, telling the story of tea people, silently, far from the crowd. It makes you forgetting time and mile, where you come and where to go.